wordtest

11 Şubat 2011 Cuma

TEKİLA TARİHİ

Tekila'nın Yapılışı
Shotları yuvarlamak kolay tabii, peki o tekilanın ne zor koşullarda buralara kadar geldiğini biliyor musunuz?

Tekila, Meksika'da yetişen bir kaktüs türü olan mavi agave bitkisinden üretiliyor demiştik yanılmıyorsam. Kurak ve yüksek iç bölgelerde yetişen agave hasat edilmeden önce 7-8 yıl beklenir. Ve bu süreçte agave dikildiğinde 1 yaşında olan bir çocuk okul çağına gelir, 20 yaşındaki bir genç insan artık iş güç sahibi olur kendi Olmeca'sını kendi alır, 50 yaşlarındaki biri ise torunlarına masal anlatmaya başlar. Peki insan hayatında böylesi köklü değişikliklere sahne olan bu yıllar boyunca agaveye bir şey oluyor mu? Pek tabii ki onun da içindeki doğal şeker artıyor ve fermantasyon için uygun hale geliyor.

Tekila yapımı için bitkinin göbek kısmı kullanılır. Ağırlıkları 130 kiloya kadar çıkabilen bu göbekler "Jimador" adı verilen işçiler tarafından geleneksel yöntemlerle toplanır. Ve komodor adlı uzay gemilerine yüklenen bu göbekler kabuklarından temizlenip parçalara ayrılır, büyük ocaklarda buhar basıncıyla haşlanır hunharca. Soğutulup yıkandıktan sonra presten geçirilerek özsuyu çıkarılır. Bu uzaylılar taşı sıksa suyunu bile çıkarır nerde kalmış agave bitkisi. Sonra bu öze maya ve şeker eklendikten sonra büyük tanklara alınarak fermantasyona bırakılır. İki kez klasik imbiklerde damıtılan içki, hemen şişelenip satışa sunulmakla birlikte, türüne göre meçe fıçılarda da dinlendirilebilir. Bunca toplama, çarpma, parçalarına ayırmadan sonra dinlenmeyi haketmedi mi sizce de?

Klasik yöntemlerle üretilen  Tekila'nın alkol oranı yüzde 55'lere ulaşabildiğini söylediğimizde hayretten ağzınızın açık kaldığını görmüyoruz sanmayın. Ama ihraç edildikleri ülkenin kurallarına bağlı olarak yüzde 35'lik çeşitleri de var tabii.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder